Publié : 5 janvier

Aux origines du chocolat

Articles Scientifique :

Powis T, Cyphers A, Gaikwad N, et coll. Cacao use and the San Lorenzo Olmec. Proceedings of the National Academy of Sciences USA 2011, 108 : 8595-600.
Powis T, Hurst J, del Carmen Rodríguez, et coll. Oldest chocolate in the New World. Antiquity 2007, 81:314.
Henderson J, Joyce R, Hall G, et coll. Chemical and archaeological evidence for the earliest cacao beverages. Proceedings of the National Academy of Sciences USA 2007, 104 : 18937-40.
Hurst J, Tarka S, Powis T, et coll. Cacao usage by the earliest Maya civilization. Nature 2002, 418:289-90.
Hall G, Tarka S, Hurst J, et coll. Cacao Residues in Ancient Maya Vessels from Rio Azul, Guatemala. American Antiquity 1990, 55:138-43.
Hurst J, Martin Jr R, Tarka S, et coll. Authentication of cocoa in Maya vessels using high-performance liquid chromatographic techniques. Journal of Chromatography A, 1989, 466:279-89.

Livres :

Sophie Coe, Michael Coe. _The true history of chocolate_. Thames & Hudson Ltd, 2013.
Bartolome de Las Casas. Histoire des Indes (Tome 2). Seuil, 2002.
Claude-François Baudez. Les Cités Perdues des Mayas. Découvertes Gallimard, 1987.
Christophe Colomb. _La découverte de l’Amérique_. La Découverte, 2015.
Michael Coe, Stephen Houston. The Maya. Thames & Hudson Ltd, 2015.
Michael Coe. _Breaking the Maya Code_. Thames & Hudson Ltd, 2012.
Claude-François Baudez. _Les Mayas_. Les Belles Lettres, 2004.
Tzvetan Todorov. La Conquête de l’Amérique. La question de l’autre. Points Seuil, 1991.
Serge Gruzinski. _Le destin brisé de l’empire aztèque_. Découvertes Gallimard, 2010.
Patrick McGovern. Ancient brews. Rediscovered and re-created. WW Norton & Co, 2018.